SLAPEN

Een goede nachtrust is net zo belangrijk voor honden als voor mensen.

Van fluwelen hondenkussens en gouden hondenmanden tot zachte fleece hondendekens… Vind hier alles wat jij nodig hebt, voor een heerlijke en comfortabele nachtrust voor jouw hond!

>>> LEES VERDER

Filters

Resultaat 1–12 van de 64 resultaten wordt getoond

Het belang van een goede nachtrust

Waarom is het belangrijk dat jouw hond een goede nachtrust krijgt? Wat is handig om te weten als het gaat om het slaapgedrag van honden en waar moet je op letten bij het kiezen van een goede slaapplek voor jouw hond? Je leest het hieronder.

Fundamentele levensbehoefte

Slapen behoort tot één van de fundamentele levensbehoeftes van mensen, maar ook van honden. Net zoals eten, drinken en bewegen. Slaap is een belangrijke functie voor het herstel van het lichaam en de hersenen. Een goede nachtrust maakt jouw hond een stuk gezelliger en socialer in de omgang. Een goede hondenmand of goed hondenkussen houdt ook de dierenarts op een afstand. Zorg daarom altijd voor een comfortabele slaapplek voor jouw hond.

Slaapgebrek bij honden

Veel gedragsproblemen bij honden zijn te wijten aan een gebrek aan slaap en rust. Er kan stress bij jouw hond ontstaan, als het lichaam niet genoeg tijd krijgt om te herstellen. Het stresssysteem van jouw hond wordt dan continu geactiveerd of raakt (over)belast en dit kan chronische stress veroorzaken. Een gebrek aan goede slaap maakt honden ook angstig en prikkelbaar en het schaadt hun vermogen om te leren, net zoals bij mensen. Slaapgebrek kan ook gezondheidsproblemen veroorzaken door een verminderde immuniteit en bestaande gezondheidsproblemen verergeren.

Hoeveel slaapt een hond?

Wist je dat honden veel meer slaap nodig hebben dan mensen? Zeg maar gerust twee keer zoveel. Over het algemeen slaapt een volwassen hond ongeveer tussen de 14 en 16 uur per dag. Grote honden slapen meestal meer dan kleine honden. Puppy’s, zieke en oudere honden kunnen nog meer slaap nodig hebben, soms wel 18 tot 20 uur per dag. Dit komt doordat slaap essentieel is voor groei, ontwikkeling en herstel. Des te meer reden om voor een goede slaapplek te zorgen voor jouw hond.

Hoe lang slaapt een hond?

Honden zijn polyfonische slapers, wat betekent dat ze in meerdere of verschillende blokken slapen. Dit is dus ook anders dan bij mensen. Ze hebben de neiging om van positie te veranderen en van de ene naar de andere plek te bewegen, voordat ze weer verder slapen. Laat jouw hond daarom zoveel mogelijk vrij bewegen in huis, ook als het gaat om slapen. Hiermee voorkom je stress bij jouw hond en stimuleer je een goede nachtrust.

GERELATEERD: Hondenbench | Is een bench schadelijk voor jouw hond?

Slaaphouding hond

De omgeving waarin een hond slaapt en de mate waarin de hond zich daarin veilig en comfortabel voelt, heeft invloed op de kwaliteit van slaap en de slaaphouding. Het is helemaal niet gek als jouw hond heel relaxt op zijn rug slaapt, met zijn of haar ogen open, hoewel dat er misschien wel een beetje gek uitziet. Vaak slapen honden opgerold (als katten), om de warmte te behouden of lekker languit gestrekt op hun zij. Soms slapen honden ook op hun buik met de voorpoten lang uitgestrekt.

Dromen hond

Honden hebben slaappatronen vergelijkbaar met mensen. Ze doorlopen verschillende stadia, waaronder lichte slaap, diepe slaap en REM-slaap (rapid eye movement). Alleen is hun slaapcyclus iets korter dan die van mensen. Interessant is dat honden in de REM-fase kunnen bewegen, geluiden maken, optisch rennen en zelfs blaffen terwijl ze slapen. Dit toont aan dat honden ook dromen, net zoals mensen. Waar ze over dromen blijft een raadsel en ze kunnen het ook niet navertellen, maar het is duidelijk dat ze ook fijne en enge dromen kennen, net als wij.

Superalert blijven

Nog een bijzonder slaapfeitje over honden: honden blijven superalert op geluiden en bewegingen in de omgeving, ook tijdens hun slaap- en rustperiodes. Ze houden vaak een sterk bewustzijn van wat er om hen heen gebeurt, zelfs tijdens hun slaap. Ze kunnen vanuit hun slaaphouding binnen een halve seconde rechtop zitten. Bijvoorbeeld als ze het geluid van de koelkastdeur of het geritsel van een verpakking horen. 🙂

Hond in bed?

Ongeveer 70% van de hondenliefhebbers in Amerika laat hun hond op bed slapen. Vergeet alsjeblieft de achterhaalde begrippen over hiërarchie en de dominantietheorie tussen hond en mens. Een hond klimt niet op het bed om de hele wereld te domineren. Het is gewoon een comfortabele plek waar hij of zij zich veilig voelt en het is lekker dichtbij jou. Het kiezen van een slaapplek door jouw hond kan ook afhangen van het zoeken naar warmte of koelte. Onze honden mogen daarom zelf beslissen waar ze graag slapen.

Beste slaapplaats hond

Goede ondersteuning tijdens de slaap, ongestoord kunnen slapen en een tochtvrije omgeving zijn belangrijk voor een goede slaapplek voor jouw hond. Wat is er nog meer belangrijk als het gaat om het kiezen van een goed(e) hondenmand of hondenkussen voor jouw hond?

  • De grootte van de mand of het kussen, deze moet groot genoeg zijn, zodat het lichaam van jouw hond zich vrij kan uitstrekken tijdens de slaap
  • De grootte van de slaapruimte is belangrijk omdat honden regelmatig bewegen in verschillende hoogtes en zich tussendoor verplaatsen, tijdens de verschillende fasen van hun slaap
  • De textuur van de mand of het kussen is belangrijk, afhankelijk van het weer of het seizoen, de fysieke behoeften van jouw hond en van jullie persoonlijke voorkeuren
  • Pijnbestrijding is cruciaal. Chronische pijn kan de slaapkwaliteit verminderen. Het is onze verantwoordelijkheid als hondenverzorgers om onze honden de zorg, fysieke ondersteuning en pijnbestrijding te bieden die ze nodig hebben. Ook als dit hun slaapplaats betreft
  • Sociale slaap is een must voor honden. Honden zijn sociale slapers. Sluit jouw hond niet alleen op in een bench. Plaats eventueel de hondenmand of het hondenkussen naast je of vlakbij je, zodat je er kunt zijn voor jouw hond, zonder elkaars slaap te onderbreken

Conclusie

Het is belangrijk om jouw hond de benodigde tijd en ruimte te geven om te kunnen slapen en rusten en om te zorgen voor een goede slaapplek voor jouw hond. Het gaat uiteindelijk niet alleen om de hoeveelheid, maar ook om de kwaliteit van slapen. Houd daarbij rekening met de specifieke slaapbehoeften van jouw hond.

Het is fijn voor jouw hond als jouw hond zelf kan kiezen waar hij of zij mag slapen. Je kunt eventueel ook meerdere slaapplekken in huis creëren op verschillende plaatsen, waar jouw hond zich veilig voelt en zich rustig kan terugtrekken. Zonder gestoord te worden. Jouw hond zal jou dankbaar zijn!

Want jouw hond verdient het allerbeste!

Winkelwagen
Scroll naar boven