Gezonde voeding voor honden

Gezonde voeding voor honden | Wat heeft jouw hond nodig?

Inhoud
  Add a header to begin generating the table of contents

  “Laat voedsel uw medicijn zijn.”

  Deze bekende, eeuwenoude quote van Hippocrates is nog nooit zo relevant geweest. De sleutel tot het optimaliseren van de gezondheid van jouw hond ligt in het veranderen van wat er in zijn of haar voerbak gaat. Wat zijn naast water de belangrijkste voedingsstoffen voor jouw hond? Je leest het hieronder.

  Eiwitten

  Eiwitten of proteïnen leveren essentiële aminozuren. Dit zijn belangrijke bouwstenen van de organen, spieren, huid en vacht, nagels, botten, het bloed en het immuunsysteem van jouw hond. Eiwitten zijn ook een belangrijke bron van zeer goed verteerbare energie. Geef jouw hond het liefst minimaal drie of vier verschillende soorten eiwitbronnen, zoals: rund, kalkoen, zalm en eend. Je kunt jouw hond bijvoorbeeld ook regelmatig een vers gekookt ei geven. Kwalitatieve en verse eiwitten vormen de belangrijkste basis voor een gezond dieet voor honden.

  Koolhydraten

  Gezonde en langzame koolhydraten zoals bruine rijst of zilvervliesrijst, zoete aardappel, pompoen en haver, bieden gezonde voedingsvezels en zijn ook een bron van goed verteerbare energie. Ze ondersteunen een gezonde spijsvertering en stoelgang. Ook groenten en fruit zijn een gezonde bron van koolhydraten en leveren veel meer dan alleen vezels en energie. Zorg er bij fruit wel voor dat je de pitten verwijdert, want deze zijn giftig voor jouw hond. Vermijd ongezonde, snelle koolhydraten zoals: granen met gluten, maiszetmeel, aardappelzetmeel, soja en bietenpulp. Deze bevatten nauwelijks voedingswaarde voor jouw hond, maar worden door het lichaam omgezet in suikers.

  Vetten

  Omega-3 en omega-6-vetzuren of vetten zijn ook essentiële bestanddelen van het dieet van jouw hond. Omega-3-vetzuren zijn nodig voor de groei, voortplanting, immuunfunctie en de gezondheid van de huid, vacht en het zenuwstelsel. Omega-3 heeft als unieke eigenschap dat het ook ontstekingsremmend werkt. Vette vissoorten zoals zalm, haring, sardines, makreel en forel bevatten relatief veel omega-3. Geef jouw hond nooit rauwe vis, maar bijvoorbeeld zalmolie of blikjes sardines in water zijn een hele gezonde toevoeging op het dieet van jouw hond. Vetten geven 2,5 keer meer energie dan eiwitten en koolhydraten. Pas wel op met het geven van teveel vetten om overgewicht te voorkomen. 

  Mineralen

  Mineralen ondersteunen een gezond hart, gezonde tanden en sterke botten. Mineralen zijn ook nodig voor de ontwikkeling van de spieren en het goed functioneren van de organen. Het lichaam van een hond kan zelf geen mineralen aanmaken, dus moet het deze uit voeding halen. Gezonde voeding voor honden bevat een gebalanceerde mix van mineralen, zoals calcium, magnesium, natrium, selenium, kalium en fosfor, in hele kleine hoeveelheden. Geef jouw hond nooit zout door het eten, dit is giftig voor jouw hond. Ons eigen eten is vaak veel te zout voor honden.

  Vitamines

  Een hoge kwaliteit en gezonde mix van vitamines ondersteunen het algehele welzijn, het hormoonstelsel en de vitaliteit van jouw hond. Bepaalde vitamines hebben ook een antioxidant-werking in het lichaam, zoals vitamine C en vitamine E, wat het immuunsysteem ondersteunt en veroudering tegengaat. Let op: denk niet ‘baat het niet, dan schaadt het niet’ bij vitamines voor honden. Het is namelijk mogelijk om jouw hond een overdosis vitamines te geven. Dit geldt voor de vitamines: A, D, E en K (vetoplosbare vitamines). Je kunt jouw hond gerust dagelijks natuurlijke vitamines geven, maar doe het wel met mate.

  TIP: Als je bijvoorbeeld een fruit shake voor jezelf maakt, doe dan bijvoorbeeld een theelepeltje hiervan door het voer van jouw hond, als je een kleine of middelgrote hond hebt of een eetlepel, als je een hele grote hond hebt. Dit is supergezond voor jouw hond!

  Want jouw hond verdient het allerbeste!

  Gerelateerde producten

  Winkelwagen
  Scroll naar boven