hondenbench

Hondenbench | Is een bench schadelijk voor jouw hond?

Inhoud
  Add a header to begin generating the table of contents

  Er zijn nog steeds veel mensen die regelmatig een hondenbench gebruiken. Is een hondenbench de juiste oplossing voor jouw hond of puppy? We streven altijd naar het optimale geluk en welzijn van onze honden. Maar in onze drang om hen te beschermen, of onze eigendommen, kunnen we soms onbewust handelen op manieren die hun fysieke en mentale gezondheid kan schaden.

  Sta jij ervoor open om de impact van een hondenbench vanuit het perceptief van jouw hond of puppy te bekijken? Als jij een hondenbench gebruikt, dan is het volgende goed om te weten.

  Roedeldieren

  Honden zijn roedeldieren. Dat is algemeen bekend. Maar als het gaat om slapen, dan wordt dit nogal eens vergeten. Honden willen hun leven met ons delen en onderdeel uitmaken van ons dagelijkse leven, ook als het gaat om slapen en rusten. Ze slapen het liefst dichtbij ons of dichtbij elkaar. Het zit in hun natuur.

  Honden zijn sociale slapers

  Voor honden is slapen een sociale activiteit. Ze slapen dus het liefst samen met andere honden of met hun menselijke familie. In de natuur slapen ze vaak in groepjes bij elkaar, met de ruggen tegen elkaar aan. Zorg voor een goede nachtrust door jouw hond ’s nachts niet af te scheiden of te isoleren en alleen in een bench te laten slapen. Dat is voor een hond of puppy echt niet leuk.

  Honden zijn polyfonische slapers

  Honden zijn polyfonische slapers, wat betekent dat ze tijdens de dag in verschillende blokken slapen. Ze hebben vaak ook de neiging om tussentijds van positie te veranderen en zich van de ene plek naar de andere te verplaatsen, voordat ze weer verder gaan slapen. Ook strekken ze zich weleens uit tijdens hun slaap, net zoals wij dat doen. Als dit niet kan door een gebrek aan ruimte, dan kan dit stress en fysiek ongemak geven bij jouw hond. Daarom is het belangrijk dat je jouw hond niet alleen de nodige tijd maar ook de nodige ruimte geeft om goed te kunnen slapen.

  Gedragsproblemen en slaap

  Veel gedragsproblemen bij honden zijn te wijten aan een gebrek aan slaap en een goede nachtrust. Slaap is een belangrijke functie voor het herstel van het lichaam en de hersenen. Als je zelf te weinig rust neemt of niet goed slaapt, dan ben je op een gegeven moment waarschijnlijk niet meer helder in je hoofd. Dit geldt ook voor jouw hond. Een hondenbench werkt gedragsproblemen en een bijbehorend protest van jouw hond in de hand. Wees dus niet verbaasd als jouw hond of puppy van zich laat horen in de bench, door te blaffen, te grommen of te huilen.

  De cijfers achter hondenbenches

  Laten we eens kijken naar de statistieken. Volgens een eerder onderzoek uitgevoerd door de Universiteit van Bristol in het Verenigd Koninkrijk over gedragsproblemen bij honden, ervaart 41% van de honden gedragsproblemen wanneer ze regelmatig en voor langere tijd in een bench worden geplaatst. Deze problemen omvatten overmatig blaffen, onrustig gedrag en zelfs bijten en agressief gedrag. Hetzelfde onderzoek constateert dat 29% van de honden zelfs lichamelijk letsel oploopt als gevolg van de beperkte ruimte in een bench.

  Fysieke beperkingen

  Hondenbenches beperken niet alleen de beweging van een hond, maar ze kunnen ook leiden tot spieratrofie en vroegtijdige gewrichtsproblemen. Een studie gepubliceerd in het Journal of Veterinary Behavior over de fysieke effecten van benchbeperking bij honden, ontdekte dat langdurige beperking de spieren van honden verzwakt en kan leiden tot een verminderd vermogen om normale fysieke activiteiten uit te voeren.

  Mentale belasting

  Nog alarmerender is het effect van benches op de mentale gezondheid van honden. De beperkende omgeving van een hondenbench kan leiden tot stress, angst en verveling. Een hond is van nature een actief en sociaal dier dat behoefte heeft aan stimulatie en interactie. Het gebrek hieraan kan leiden tot ernstige psychologische stress, resulterend in gedragsproblemen en zelfs depressie.

  Bewegingsvrijheid en keuzevrijheid verlagen stress

  Onze honden mogen zich in huis vrij bewegen. Wij beperken onze honden al ontzettend in hun doen en laten. Wij bepalen alles al voor ze. We halen ze in huis en ontnemen ze daarmee van hun vrijheid. Buiten moeten ze meestal ook aan de lijn. Het is dan fijn voor jouw hond om zich dan in huis wel vrij te kunnen bewegen. Dat hij of zij ook zelf kan kiezen om bij jou in de buurt te zijn of om te kunnen zitten, lopen, staan, liggen of slapen, waar en wanneer hij of zij daar behoefte aan heeft. Hiermee voorkom je stress en verlaag je stress bij jouw hond.

  Is jouw hond ziek?

  Als onze hond ziek is, dan kunnen wij er ’s nachts voor hem zijn door hem dichtbij ons te houden en hem vrij te laten bewegen, zodat hij zelf kan aangeven wat hij nodig heeft. Bijvoorbeeld als hij diarree heeft, dan kan hij snel naar de tuindeur rennen. Of als hij misselijk is en moet overgeven, dan weten wij dit direct en kunnen we meteen actie ondernemen. Je moet er niet aan denken dat hij dan in zijn eentje vastzit in een kleine kooi, zonder te weten hoe vreselijk ziek hij zich voelt en zonder hem te kunnen helpen.

  Een veilige slaapplek?

  Een veelgehoorde zin als het gaat om hondenbenches is: ‘Maar de bench is zijn of haar veilige slaapplek’. Als je een veilige slaapplek voor jouw hond wilt creëren, dan kun je ook een mooi hondenhuis maken of de deur van de hondenbench openlaten. Of jouw hond gewoon even lekker met rust laten als hij of zij in zijn of haar hondenmand ligt. Daar heb je echt geen hondenbench voor nodig. Jouw hond begrijpt van nature niet waarom hij in een bench moet. Hoewel je een hond heel veel kunt aanleren, zelfs om in een kooi te slapen, betekent dit nog niet dat dit goed, prettig of gezond is voor jouw hond.

  Puppy bench

  Als je een puppy hebt die nog niet zindelijk is, dan kan een hondenbench heel handig zijn. Vooral voor onszelf dan. Maar ook voor puppy’s zijn er betere alternatieven denkbaar, zoals een hondenhek of een puppyren, voor meer bewegingsvrijheid. Het is prima als jij jouw puppy even in een puppyren zet tijdens het koken of als je even een boodschapje moet doen. Maar sluit jouw hond of puppy alsjeblieft niet de hele nacht of overdag alleen in een te klein kooitje op.

  Jouw huis ‘puppyproof’ maken

  Je kunt ook een veilige ruimte in jouw huis ‘puppyproof’ maken, zoals een keuken of gang, door deze te voorzien van een hondenhek. Verwijder dan potentieel gevaarlijke voorwerpen zoals losliggende kabels waar ze op kunnen kauwen en zorg voor voldoende speelgoed en comfortabele rustplekken. Of door jouw schoenen even netjes op te bergen en (vooral) door jouw puppy te leren om daarvan af te blijven. Want dat hoort ook bij puppytraining, toch?

  Reizen en hondenbench

  De bovengenoemde redenen zijn voor ons genoeg reden om de hondenbench definitief te dumpen en geen benches te verkopen. Tenzij je bijvoorbeeld met jouw hond op reis gaat met het vliegtuig en een verplichte reisbench nodig hebt, dan zal het dus wel moeten. Voor de auto hebben wij een autostoel, een hondengordel, hondenrek en hondennet. Een hondenoppas of uitlaatservice kan regelmatig langskomen om jouw hond of puppy uit te laten, te spelen en aandacht te geven, voor als je langere tijd weg bent. Er zijn dus altijd genoeg gezondere en betere alternatieven te bedenken voor een hondenbench!

  Conclusie

  Het is blijkbaar heel gemakkelijk om hondenverzorgers ervan te overtuigen dat hondenbenches goed zijn voor het oplossen van eventuele problemen met hun hond, zoals bij de zindelijkheidstraining van puppy’s of bij destructief gedrag van volwassen honden. De enige, échte vraag die je jezelf moet stellen is of de bench wel gunstig is voor de fysieke en mentale gezondheid van jouw hond. Of is het gewoon een manier om jouw leven gemakkelijker te maken?

  Er zijn altijd genoeg goede alternatieven denkbaar voor de hondenbench. We hebben er meerdere genoemd. Waarom stoppen we onze honden dan nog dagelijks achter de tralies als wilde dieren, bijvoorbeeld ’s nachts of tijdens het werken? Wanneer houden we nou eens op met onze honden in te kleine kooitjes te stoppen? We doen het ook veel te vaak en te lang en niet alleen bij puppy’s maar ook bij volwassen honden.

  Onthoud: een vrije hond is een gelukkige hond!

  Onze honden verdienen het allerbeste. Het is tijd om onze geliefde honden te bevrijden van de beperkingen van hondenbenches en ze te omringen met de liefde, zorg en veiligheid die ze verdienen. Laten we streven naar alternatieven voor hondenbenches die het welzijn en de gezondheid van honden wél ondersteunen. Wees creatief en heb mededogen voor jouw hond.

  Jouw hond of puppy zal jou dankbaar zijn!

  Winkelwagen
  Scroll naar boven