husky

Husky | Betoverend, ondeugend en intelligent hondenras

Inhoud
  Add a header to begin generating the table of contents

  De Husky of Siberische Husky is een bijzonder mooie hond. Niet alleen qua uiterlijk, maar ook qua karakter en temperament. Overweeg jij om een Husky in huis te nemen? Dan is het belangrijk om te weten dat Husky’s hele specifieke behoeften hebben. Het is namelijk een heel intelligent maar ook veeleisend hondenras. In dit artikel geven we een aantal praktische tips en adviezen over het houden van een Husky als trouwe metgezel. Klaar om verliefd te worden?

  Siberische Husky

  De Husky komt oorspronkelijk uit Siberië (Rusland), vandaar de naam Siberische Husky. Het zijn van oorsprong sledehonden en typische werkhonden. Ze moeten zowel fysiek als mentaal goed uitgedaagd worden. Het zijn stoere en vastberaden poolhonden. Husky mannetjes zijn meestal iets zwaarder dan Husky vrouwtjes. Een fitte, volwassen mannetje weegt gemiddeld zo’n 25 tot 30 kilo. Vrouwtjes wegen gemiddeld tussen de 20 en 25 kilo.

  Husky hond

  Siberische Husky’s staan bekend om het maken van gekke en bijzondere geluiden. Ze kunnen huilen als wolven – Arooooooooo…! Het zijn geen echte blaffers. Ze huilen dus meer, vooral als ze van streek zijn of als ze het ergens niet mee eens zijn. Dan kan het zelfs een soort geschreeuw of gekrijs worden. Ze houden wel van praten én terugpraten. Discussiëren of ruziën is dan soms een betere term. Ja, op hun manier dan, hè? Van een Husky kun je nooit een discussie winnen.

  Husky karakter

  De Siberische Husky is een soort Einstein onder de honden, waardoor je soms jouw eigen intellectueel vermogen in twijfelt trekt. Eén ding staat sowieso vast: ze zijn erg vermakelijk! Husky’s staan bekend om hun ondeugende en speelse karakter, waardoor jij je nooit meer zal vervelen. Ze halen de gekste dingen uit. Je kunt dan niet stoppen met lachen. Het kunnen ook enorme drama queens – of de grootste diva’s zijn. Het zijn nogal échte karakters. Een handvol, zeg maar. Maar wel een gezellige handvol.

  Husky trainen

  De meeste hondentrainers zullen zeggen dat de Husky een moeilijk ras is om te trainen. Vooral als ze nog jong zijn. Als je iets lekkers voor ze hebt, doen ze alles voor je. Haal je het lekkers weg dan zullen ze je volledig verwaarlozen of negeren. Ze doen gewoon graag wat ze zelf willen. Echt een eigenzinnig en onafhankelijk karakter. Een Husky trainen kan dus nog best wel een uitdaging zijn. Ze zijn dus ook ontzettend slim, dus in die zin leren ze wel heel snel. Maar ze zullen helaas ook echt niet altijd jouw wensen (of eigendommen) respecteren.

  De ontsnappingskunstenaar

  Husky’s zijn echte ontsnappingskunstenaars. Het komt regelmatig voor dat mensen op zoek zijn naar een losgebroken Husky. Als jouw Husky ontsnapt, ga er dan niet achteraan rennen. Ze denken dan dat het een spelletje is of ze maken er een spelletje van. Het is dan beter om iets lekkers te pakken, op je hurken of op je knieën te gaan zitten en ze naar je toe te roepen. Als ze eenmaal klaar zijn met rondrennen, dan gaan ze meestal gewoon zitten en volgen ze jouw instructies wel op. Mits ze dan dus wel iets lekkers krijgen.

  Jachtinstinct

  Husky’s hebben een sterke prooidrift of jachtinstinct. Samenleven met katten, kleine honden en andere kleine huisdieren kan hierdoor lastig zijn. Tenzij ze met elkaar zijn opgegroeid, dan is het een ander verhaal. Anders kun je ze beter niet met elkaar alleen laten. Houd er ook rekening mee dat als ze eenmaal ontsnappen, dat ze ook op andere dieren kunnen gaan jagen. Dit kunnen wilde dieren in de natuur zijn, maar ook de kippen of katten van de buren.

  Hoeveel Husky’s neem jij?

  Siberische Husky’s zijn niet graag alleen. Het zijn echte roedeldieren, nog meer dan andere honden. Ook hier moet je rekening mee houden. Ze gaan vaak huilen als jij van huis bent, dit kan leiden tot klagende buren. Dit is de reden waarom mensen vaak twee Husky’s in plaats van één Husky in huis nemen. Maar probeer er maar eens drie of meer te bezitten. Eigenlijk bezit jij hen dan niet, maar is het meer alsof zij jou bezitten.

  Husky als gezinshond

  Husky’s hebben van nature een heel vriendelijk en goedaardig karakter. Ze zijn vaak aanhankelijk en houden meestal wel van een lekkere knuffel op zijn tijd. Hierdoor zijn ze over het algemeen goede gezinshonden en metgezellen voor kinderen. Toch moet je met honden en kleine kinderen wel altijd goed opletten. Ze kunnen beide nogal onstuimig en onberekenbaar zijn. Het is daarom essentieel om zowel de hond als het kind te leren hoe ze op een respectvolle en veilige manier met elkaar kunnen omgaan.

  Husky tocht

  Ben jij super sportief en avontuurlijk aangelegd? Husky’s hebben veel intensieve lichaamsbeweging nodig. Het zijn echte werkhonden en ze houden van avontuur. Zorg ervoor dat ze zich niet vervelen, want dan kunnen ze destructief gedrag gaan vertonen. Ga lekker met ze backpacken, joggen, in de bergen wandelen, een sledetocht maken of anderzijds met ze sporten. Je zult zeker aan het werk gezet worden maar je gaat samen ook veel plezier beleven!

  Zomertijd

  Husky’s kunnen als echte poolhonden niet goed tegen warmte. Daar zijn ze niet voor gemaakt. Zorg er daarom voor dat je in de zomer voor de nodige verkoeling kunt zorgen. Zeker als het buiten boven de 25 graden wordt, dan moet je goed opletten dat ze niet oververhit raken en dat ze in huis altijd een koele plek kunnen vinden. Laat ze dan ook niet werken. Ze zijn uiteraard graag buiten actief in de andere jaargetijden. 

  Husky uiterlijk

  De Husky heeft een zeer intense en betoverende blik. Als je een Husky hebt, dan zul je veel complimenten krijgen over zijn of haar prachtige ogen. Veel Husky’s hebben heterochromie, wat betekent dat ze twee verschillende kleuren ogen hebben. Bijvoorbeeld één blauw en één bruin oog. Het staat echt prachtig. De algehele uitstraling van de Husky is alert, krachtig en sierlijk. Hun trotse houding en zelfverzekerde blik dragen bij aan hun aantrekkelijke verschijning. Het geeft ze iets koninklijks.

  Husky gezondheid

  Siberische Husky’s zijn over het algemeen hele sterke en gezonde honden en ze kunnen met de juiste verzorging ook heel oud worden. Althans, gemiddeld ouder dan honden van dezelfde middelgrootte, tot zo’n vijftien jaar. Wel kunnen bepaalde gezondheidsproblemen optreden, zoals heupdysplasie en oogziekten, waar ze extra gevoelig voor zijn. Gezonde voeding, voldoende beweging en regelmatige dierenartscontroles, zijn cruciaal voor hun gezondheid en welzijn. Goede voeding is ook belangrijk voor hun vacht.

  Husky vacht

  Husky’s hebben een hele dikke, dubbele vacht; een wollige ondervacht en langere bovenvacht, die hen beschermt tegen extreem koude weersomstandigheden. Op zich heeft deze vacht niet zoveel verzorging nodig, maar het haart wel ontzettend uit. Ze verharen meestal het hele jaar door. Sommige Husky liefhebbers noemen het geen hondenhaar, maar ‘Husky glitter’. Honden verharen meestal twee keer per jaar, maar Husky’s dus het hele jaar door. Dit kan wel een ‘dingetje’ zijn, als je niet van (veel) hondenhaar houdt.

  Husky puppy

  Husky puppy’s zijn een lust voor het oog. Hun hemelsblauwe ogen, schattige pluizige vacht en ondeugende karakter doen jouw hart smelten. Zorg er wel voor dat je een verantwoorde fokker vindt die de gezondheid en het welzijn van de puppy’s vooropstelt. Een puppy kost doorgaans tussen de 1.000 en 1.500 euro. Hier komen uiteraard de kosten voor het aanschaffen van allerlei benodigdheden nog bij, zoals hondenvoer, een hondentuig en hondenmand. Denk bijvoorbeeld ook aan een puppytraining of aan de dierenarts, waarvan de kosten behoorlijk kunnen oplopen.

  Husky herplaatser

  Wil jij liever een volwassen Husky adopteren? De Belgische stichting Husky’s ForeverHome zet zich in voor het herplaatsen van Husky’s en andere poolhonden. Een herplaatser kun je niet heropvoeden in enkele dagen. Houd hier wel rekening mee. Bij sommige honden gaat het sneller dan andere, maar ook dan moet je wel veel geduld hebben. Zeker met een sterke en eigenzinnige Husky. Ze moeten eerst wel een aantal maanden wennen aan de nieuwe situatie. Maar met veel geduld, tijd, aandacht en liefde – en positief belonen – kun je veel bereiken.

  Husky kopen?

  Een Husky is geen geschikte hond voor beginners, appartementen, stadsbewoners, ‘huismusjes’ of ‘bankhangers’. Dan kun je beter een andere hond nemen. Dit moet wel worden benadrukt. Mensen willen soms een mooie Husky hebben, om ermee te kunnen pronken bij familie en vrienden, maar ze kunnen daarmee nog niet in de natuurlijke behoeften van dit veeleisende hondenras voorzien. Husky’s hebben heel veel ruimte, lichaamsbeweging, tijd en aandacht nodig. Ze hebben ook een ervaren, consequente en verantwoordelijke hondenouder nodig.

  Samenvattend: is een Husky geschikt voor jou?

  Een Husky beheerst de kunst van het stelen van harten. Ben jij super avontuurlijk en sportief aangelegd? Woon jij ergens in de provincie en heb je een héle grote en goed omheinde achtertuin? Dan is een Husky misschien wel geschikt voor jou en kun je met deze pluizige wervelwind heel veel plezier beleven! Voordat je eraan begint, wees er wel zeker van dat een Husky goed in jouw leven past. Bezint eer gij begint. Jouw mooie Husky zal jou dankbaar zijn!

  Winkelwagen
  Scroll naar boven