probiotica hond

Probiotica hond | Wat niemand jou vertelt over dit supplement

Probiotica supplementen worden tegenwoordig vaak aangeraden als wondermiddel voor honden met allerlei soorten gezondheidsklachten. Maar is dit terecht? Wat moet je weten over probiotica supplementen voordat je ze aan jouw hond geeft? En hoe kun je ze het beste aan jouw hond geven? Je leest het in dit artikel.

Probiotica voor honden

Wat zijn probiotica voor honden? Probiotica zijn levende bacteriën, gisten of schimmels die aantoonbaar bepaalde gezondheidsvoordelen bieden. Ze worden ook wel de ‘goede’ bacteriën genoemd en ze helpen om de weerstand en het immuunsysteem van jouw hond te versterken. Als de ‘slechte’ bacteriën de goede bacteriën overheersen, dan kan er een disbalans ontstaan in het maagdarmstelsel van jouw hond. Probiotica worden meestal gebruikt bij honden (en mensen) met maag- en darmklachten, zoals diarree en obstipatie en bij honden met allergieklachten. Ze worden ook wel gegeven na een antibioticakuur, omdat antibiotica zowel schadelijke als goede bacteriën doden.

Waar zitten probiotica in?

Probiotica komen van nature voor in het maagdarmstelsel van honden (en mensen). Je kunt ze ook als voedingssupplement kopen en ze zitten in gefermenteerde voeding, zoals kefir, yoghurt en gefermenteerde groenten. Wij zijn geen voorstander van het geven van yoghurt aan honden (ook geen Griekse yoghurt), omdat veel honden lactose-intolerant zijn en omdat yoghurt vaak gepasteuriseerd (verhit) is, waardoor ook veel goede bacteriën zijn gedood. Er zitten vaak ook toegevoegde suikers of kunstmatige zoetstoffen in, die voor jouw hond niet alleen ongezond zijn, maar zelfs in kleine hoeveelheden giftig kunnen zijn, zoals bijvoorbeeld xylitol. 

Probiotica en gezondheid

Er bestaat helaas geen enkele magische toverpil, die in één keer alle gezondheidsproblemen bij jouw hond weg kan nemen. Dit geldt ook voor probiotica. De gezondheid van honden is erg complex, net zoals bij mensen. Wij drukke mensen houden stiekem best wel van een quick fix, toch? Ik zie een probleem: pilletje of poedertje erin en ‘hatsikidee’….! Probleem opgelost….? Zo werkt het helaas meestal niet.

Probiotica en voeding

Als jouw hond maag- en darmklachten of allergieklachten heeft, dan heeft het geen zin om probiotica aan jouw hond te geven – of welk supplement dan ook – zonder eerst het voer en de snacks van jouw hond te analyseren en eventueel aan te passen. Probiotica kunnen zeker helpen om het maagdarmstelsel en het immuunsysteem van jouw hond te ondersteunen en te versterken. Maar ze zijn absoluut geen vervanger voor een ongezond dieet. Dan is het spreekwoordelijk dweilen met de kraan open.

Vezelrijke voeding

In veel commerciële of bewerkte hondenvoerproducten zitten helaas vaak weinig vezels. Het is belangrijk dat jouw hond wél vezelrijke voeding krijgt, want daar leven de goede bacteriën van en dit voorkomt maag- en darmproblemen bij jouw hond in de toekomst. Vezels zijn essentieel voor het behoud van de darmen van de gezondheid van jouw hond. Het kan helpen bij de spijsvertering, het voorkomen van obstipatie en het ondersteunen van de groei van gunstige darmbacteriën. Gebruik vezelrijk voedsel zoals verse pompoen, bruine rijst en verse groenten zoals broccoli, erwten en wortels om jouw hond een boost aan vezels te geven. Houd wel rekening met portiegroottes, aangezien een overmatige vezelinname ook weer kan leiden tot spijsverteringsproblemen.

Pre- en probiotica

Prebiotica zijn de bovengenoemde (niet-verteerbare) vezels die als voeding dienen voor de nuttige bacteriën (probiotica) in de darmen. Ze helpen ook de diversiteit, groei en activiteit van deze vriendelijke microben te stimuleren. Als jij prebiotica in het dieet van jouw hond wilt introduceren, dan is het dus de meest natuurlijke manier om ze via vers voedsel zoals zoete aardappelen, haver en bananen aan te bieden. Zonder prebiotica zullen probiotica minder actief en minder effectief zijn en kunnen ze uiteindelijk sterven. Je kunt bij chronische problemen ook een voedingssupplement gebruiken, met zowel prebiotica als probiotica erin. Voedingssupplementen bevatten namelijk vaak een hogere dosering voedingsstoffen. 

Wij bieden veilige en natuurlijke voedingssupplementen aan voor honden waar probiotica in zitten, zoals Probiotics+, Bokashi Vleeseters (biologisch) en Bokashi Groenten (biologisch en graanvrij). 

Probiotica voor mensen

Wij zijn geen voorstander van het geven van probiotica supplementen aan honden, die specifiek gefabriceerd zijn voor mensen. Het maagdarmstelsel van een mens zit anders in elkaar dan die van een hond. Wij mensen hebben bijvoorbeeld een andere zuurgraad, andere bacteriestammen en ook andere hoeveelheden bacteriën in ons maagdarmstelsel dan honden. En dit verschilt ook nog weer eens per mens en per hond. Elke hond (en ieder mens) heeft een uniek microbioom in de maag, oftewel een unieke samenstelling van bacteriën, virussen, gisten en schimmels. Daarom kan het effect van probiotica ook per hond verschillen.

Probiotica hond tegen jeuk

Voor honden met chronische jeuk- en huidklachten wordt meestal aangeraden om naast probiotica ook omega-3-visolie (dierlijke vetten) of lijnzaadolie (plantaardige vetten) te proberen in de voeding of als supplement. De oorzaak van de jeuk kan weliswaar in het maagdarmstelsel liggen (intern), maar het kan eventueel ook veroorzaakt worden door externe factoren, zoals door vlooien en mijten, die zich bijvoorbeeld ophouden in een kleed waar jouw hond graag op ligt. Het is daarom handig om jouw hond bij jeukklachten bijvoorbeeld ook regelmatig goed te wassen met een milde, natuurlijke hondenshampoo. 

Oorzaak van de klachten

Het is dus handig om eerst de oorzaak van de jeuk te achterhalen, voordat jij jouw hond zomaar probiotica tegen jeuk geeft. Anders kan het zo zijn dat het geven van de probiotica totaal geen effect heeft en dus weggegooid geld is. De oorzaak van de klachten van jouw hond bepaalt dus of het geven van probiotica effectief kan zijn voor jouw hond. Ook al kan dit heel lastig zijn, je kunt dus beter eerst proberen om de oorzaak van de jeukklachten te achterhalen, voordat jij jouw hond probiotica geeft.

Kwaliteit van supplementen

Helaas is het kwaliteitsverschil tussen de diverse probiotica supplementen erg groot. De kwaliteit van het product of het effect van de probiotica op jouw hond zal zich dus eerst nog moeten bewijzen. Hoe kun je zelf de kwaliteit van een probiotica supplement toch enigszins beoordelen? Kijk eerst goed op het etiket van het probiotica product en beoordeel of er wellicht ingrediënten in zitten die geen gezondheidsvoordelen voor jouw hond hebben, zoals goedkope vulmiddelen. Dan weet je dus dat je niet met een hoogwaardig voedingssupplement te maken hebt.

Levende bacteriën

De goede bacteriën van een probiotica supplement moeten levend in de darmen aankomen, om daar hun werk te kunnen doen. Het kan best zijn dat er allemaal goede bacteriën in een probiotica supplement zitten, maar dat ze wel allemaal al dood zijn in de verpakking. Dit kun je helaas niet aan de buitenkant zien. Er bestaat ook geen ‘certificaat van echtheid’ of iets dergelijks voor. Het is helaas nog een ongereguleerde markt en er zijn geen internationale standaarden voor.

Twee soorten probiotica

Er zijn in principe twee soorten probiotica: probiotica op basis van melkproducten (gemaakt van bacteriën die zijn gekweekt uit melk of yoghurt) en plantaardige probiotica. Probiotica op basis van melkproducten kunnen bij honden dus voor problemen zorgen, als ze lactose-intolerant zijn. Ze missen dan een bepaald enzym in hun maagdarmstelsel om melkproducten te kunnen afbreken. Andere honden gaan hier juist wel weer prima op. Het is dus echt even een kwestie van testen en kijken hoe jouw hond erop reageert.

Bacteriestammen

Het gaat uiteindelijk om de aard of de oorzaak van de aandoening van jouw hond en welke specifieke bacteriestammen daarbij kunnen helpen. Onderstaand vind je een aantal veelgebruikte bacteriestammen en waar ze bij kunnen helpen:

Lactobacillus acidophilus: Deze stam is een van de meest voorkomende en wordt vaak gebruikt vanwege zijn vermogen om de balans van bacteriën in de darmen te herstellen. Het kan helpen bij het verminderen van diarree, gas en andere spijsverteringsproblemen.

Bifidobacterium bifidum: Deze stam is gunstig voor het handhaven van een gezonde darmflora en kan helpen bij het verminderen van ontstekingen in de darmen. Het wordt vaak aanbevolen voor honden met gevoelige magen.

Bacillus coagulans: Deze stam staat erom bekend dat het stabiel is in de aanwezigheid van antibiotica en kan helpen bij het herstellen van de darmflora na een antibioticakuur. Het is vooral nuttig bij het verminderen van diarree.

Enterococcus faecium: Deze stam wordt vaak gebruikt om de balans van darmbacteriën te herstellen, vooral na verstoringen zoals antibiotica. Het kan bijdragen aan een gezonde darmomgeving.

Lactobacillus rhamnosus: Deze stam wordt soms aanbevolen vanwege zijn rol bij het verminderen van allergische reacties en het ondersteunen van het immuunsysteem.

De keuze van de meest geschikte bacteriestammen hangt dus af van de specifieke behoeften en gezondheidsproblemen van jouw hond. Bijvoorbeeld, als jouw hond problemen heeft met de spijsvertering, dan kan een combinatie van Lactobacillus acidophilus en Bifidobacterium bifidum nuttig zijn. Het is echter belangrijk om te benadrukken dat individuele reacties kunnen variëren.

Hoe lang geef ik mijn hond probiotica?

Wij adviseren om probiotica als een tijdelijke kuur te geven van bijvoorbeeld drie tot vier weken of voor zolang jouw hond er baat bij heeft. Voor bepaalde diarreeklachten kan een kuur van een paar dagen soms al voldoende zijn om de klachten te stoppen. Voor honden die chronisch ziek zijn en die medicijnen gebruiken kan dit veel langer zijn. Het kan ook even tijd kosten om de juiste dosering voor jouw hond te vinden.

Probiotica hond ervaring

Wij verkopen alleen kwalitatieve probiotica supplementen voor honden die bewezen effectief zijn en positieve beoordelingen krijgen. Laat dus vooral jouw persoonlijke ervaring of beoordeling achter voor andere hondenliefhebbers! Onze reviews worden altijd gecheckt op authenticiteit.

Conclusie

Wetenschappelijke studies tonen aan dat probiotica supplementen het immuunsysteem, de ontlasting en stoelgang van jouw hond wel degelijk tijdelijk kunnen verbeteren.

Als jouw hond maag- en darmklachten of allergieklachten heeft, dan kun je het beste eerst het voer en de snacks van jouw hond goed analyseren en eventueel aanpassen, voordat je met probiotica begint. Krijgt jouw hond bijvoorbeeld voldoende vezels binnen? Of krijgt jouw hond voeding binnen die niet zo gezond is? Eet jouw hond gevarieerd? Krijgt jouw hond medicatie? Dit kan allemaal meespelen of bijdragen aan de klachten.

Je kunt daarbij eventueel ook eerst testen op een worminfectie of een Giardia-infectie. Anders neem je de oorzaak van het probleem niet weg en kunnen de probiotica hun werk niet goed doen of heeft het geven van probiotica weinig of geen zin. Het heeft ook geen zin om een gezonde hond preventief probiotica te geven. Geef het alleen als jouw hond maag- en darmproblemen of allergieklachten heeft. 

Let ook goed op de kwaliteit van voedingssupplementen, want het betreft hier een ongereguleerde markt. Wij verkopen alleen kwalitatief hoogwaardige voedingssupplementen, die bewezen effectief zijn voor honden. 

Vragen?

Heb jij nog vragen? Wij kunnen helaas geen diagnoses stellen of advies geven over individuele gezondheidsklachten. Neem voor specifieke gezondheidsvragen over jouw hond altijd eerst contact op met jouw (holistische) dierenarts. Neem voor specifieke vragen over probiotica, andere voedingssupplementen voor honden en gezond hondenvoer gerust contact met ons op!

Bronnen: Dogs Naturally Magazine en Pet Summits (Engelstalig)

Gerelateerde producten

Voeg je koptekst hier toe

Winkelwagen
Scroll naar boven