Het is zomer! Voor velen de tijd om erop uit te trekken en op vakantie te gaan. Ongeveer één derde van de hondenliefhebbers neemt hun hond mee op vakantie. Gaat jouw hond ook mee? In dit artikel delen we belangrijke tips voor een onbezorgde en veilige vakantie met jouw hond. Want juist samen beleef je de leukste avonturen!
Inhoud
- 1 Vakantie met hond
- 2 Hond in de auto
- 3 Handig voor onderweg
- 4 Hond in het vliegtuig
- 5 Vakantiehuis met hond
- 6 Rabiës vaccinatie
- 7 De laatste reistips
- 8 Gerelateerde producten
- 9 Kalender 2025 | Puppykalender 2025
- 10 Y Tuig Hond Rood
- 11 Hondenjas Hunter Antraciet/Rood
- 12 Hondenjas Hunter Taupe
- 13 Hondentrui Finja Bruin
Vakantie met hond
Er is niets leukers dan er samen met jouw beste vriend op uit te trekken. Vraag je wel altijd eerst af of het voor jouw hond net zo leuk is of kan zijn als voor jou. Dit verschilt heel erg per hond en per situatie. Heb je bijvoorbeeld en hond die gezondheidsproblemen heeft, die wagenziek wordt of die nieuwe situaties en omgevingen heel spannend vindt? Dan is het misschien een beter idee om oppas te regelen. Maar heb jij een hond die net zo actief en avontuurlijk is als jij? Lees dan vooral even verder.
Hond in de auto
Veilig transport is belangrijk voor mens en dier. Zorg altijd voor een veilige plek voor jouw hond in de auto, bijvoorbeeld met een autogordel en tuigje, een automand of een hondenrek of hondennet voor de achterbank. Een hondendeken is ook handig voor in de auto. Gebruik nooit een halsband in de auto. Zo kunnen jullie samen veilig en rustig op pad. Regelmatige tussenstops zijn fijn voor jouw hond. Bijvoorbeeld maximaal om de twee uur. Is jouw hond wat ouder of slecht ter been? Overweeg dan eens een honden loopplank. Dit helpt jouw hond om gemakkelijk in en uit de auto te komen.
Handig voor onderweg
Uiteraard neem je voldoende eten en water mee voor jouw hond. Een opvouwbare voerbak en een waterfles zijn hierbij essentieel. Waterspeeltjes zijn ook leuk om mee te nemen, als jouw hond een echte waterrat is en van spelen houdt. Handig voor op reis zijn ook een hondenmat (oprolbaar), een EHBO-kit voor kleine verwondingen en goede bescherming tegen insecten zoals muggen en teken, met een speciale insectenspray en tekentang. Wat je verder nog kunt meenemen zijn: pijnstillers en diarreeremmers voor jouw hond (via jouw dierenarts te regelen) en eventueel een hondenkap of hondenkraag en wondspray of een wondzalf. Check vooraf ook of er een dierenarts in de buurt is op jullie bestemming.
Hond in het vliegtuig
Kleine honden mogen in het vliegtuig mee in de cabine, maar middelgrote tot grote honden moeten in de bagageruimte mee. Overweeg goed of je jouw hond dit wilt aandoen vanwege de stress en omstandigheden. Zo is er veel lawaai, jouw hond snapt niet wat er gebeurt, jullie zijn van elkaar gescheiden, jouw hond mag meestal niet eten en drinken tijdens de reis en kan ook niet naar de wc. De regels voor reistassen en reisbenches verschillen ook per luchtvaartmaatschappij. Het gaat qua toegestane formaten vaak om centimeters, dus controleer dit goed van tevoren.
Vakantiehuis met hond
De meeste hondenliefhebbers kiezen voor een vakantiehuis in Nederland met een omheinde tuin. Geen omheinde tuin? Een grondpin met lange lijn kan dan handig zijn. Je kunt eventueel ook schapengaas of een gaasrol gebruiken. Of een lijn spannen tussen twee bomen, waar de riem aan bevestigd kan worden, zodat jouw hond vrij kan lopen. Zorg er wel voor dat jouw hond voldoende schaduw krijgt. Zoek je het liever iets verder van huis? België en Duitsland zijn heel hondvriendelijk. In België zijn er geen losloopgebieden zoals in Nederland, maar in Duitsland wel. In Duitsland is het wel verplicht om je hond veilig vast te zetten in de auto en zijn sommige hondenrassen verboden.
Rabiës vaccinatie
Let op, voor vakanties in het buitenland is een rabiës (hondsdolheid) vaccinatie verplicht, ook binnen de EU. Regel deze op tijd. Meestal geldt hiervoor een wachttijd van 3 weken, gezien de inenting dan effectief werkt. De inenting blijft 3 jaar geldig. Pups jonger dan 3 maanden, die nog te jong zijn om te worden ingeënt tegen rabiës, mogen meestal niet mee. Controleer ook op eventueel andere verplichte vaccinaties en regels – dit verschilt per land – en houd in het buitenland rekening met een eventuele muilkorfplicht of verboden hondenrassen.
De laatste reistips
Bereid je goed voor door de regels van de eindbestemming maar ook de doorreislanden te controleren. Zorg dat jouw hond altijd jouw telefoonnummer bij zich draagt, bijvoorbeeld met een hondenpenning of een kokertje met jouw telefoonnummer erin. Je kunt ook GPS-tracker gebruiken. Vergeet uiteraard ook het verplichte EU-paspoort van jouw hond niet. Check ook of deze niet is verlopen. Een nieuw hondenpaspoort is eventueel via de dierenarts te verkrijgen, inclusief chipnummer en inentingen. Zo kunnen jullie samen veilig en goed voorbereid op reis.
Heb jij zelf nog goede tips voor een leuke, veilige en onbezorgde vakantie mét hond? Laat het ons gerust weten!
Oh ja, er zijn allerlei leuke Facebookgroepen met tips voor hondvriendelijke accommodaties in binnen- en buitenland en meer… Zoals: Met de hond op vakantie, Op vakantie met de hond en Er op uit met de hond. Je kunt hier zelf ook vragen stellen en eventueel een oproep plaatsen.
Een hele fijne vakantie samen!
Gerelateerde producten
-
-
Hondentuig
Y Tuig Hond Rood
Vanaf 14,95 Opties selecteren Dit product heeft meerdere variaties. Deze optie kan gekozen worden op de productpagina -
Hondenjas
Hondenjas Hunter Antraciet/Rood
Vanaf 39,95 Opties selecteren Dit product heeft meerdere variaties. Deze optie kan gekozen worden op de productpagina -
Hondenjas
Hondenjas Hunter Taupe
Vanaf 44,95 Opties selecteren Dit product heeft meerdere variaties. Deze optie kan gekozen worden op de productpagina -
Hondentrui
Hondentrui Finja Bruin
Vanaf 24,95 Opties selecteren Dit product heeft meerdere variaties. Deze optie kan gekozen worden op de productpagina